Skolfotografering

Varje höst genomförs hundratusentals skolfotograferingar runt om i landet. Förskolor, grundskolor och gymnasieskolor ska fotograferas och det brukar genomföras under en eller flera dagar under september till november. Eleverna blir då porträtterade av proffsiga skolfotografer som skapar minnesvärda bilder att ge bort till nära och kära eller för att spara för egen räkning.

Skolfotografering förr

Skolfotografering har en lång tradition i Sverige och Svenskt Skolfoto är det skolfotoföretag som arbetat längst i branchen. Företaget bildades redan 1951 då porträtt- och gruppbilder i svartvitt började tas i skolor under en såkallad skolfotografering. Sedan dess har utvecklingen gått fort framåt och elever och lärare erbjuds idag en mängd olika fotoalternativ vid skolfotograferingar.

Skolfotografering idag

Idag är skolfotografering ett givet inslag under hösten på de allra flesta skolor. Svenskt Skolfotos ledord är kvalitet, service, ansvarstagande och nyfiken kreativitet vilket gjort företaget till ett av Sveriges största och mest populära. Under skolfotografering kan eleverna ta såväl porträttbilder som gruppbilder, spexbilder och studentbilder. All skolfotografering sker digitalt och kunden kan själv välja att beställa bilder i pappersform eller digital form.

Skolfotograferingen – årets höjdpunkt

För många är skolfotograferingen höstens höjdpunkt. Porträttbilder byts mellan elever och på rasterna sitter elever och bläddrar i skolkatalogen. För lärarna är skolkatalogen ett utmärkt hjälpmedel för att hålla reda på klasser och elevernas namn. För föräldrar till eleverna är skolkatalogerna trevliga att titta i för att se vilka klasskamrater och lärare som barnen pratar om efter skolan.

Porträttbilder och gruppbilder

Porträttbilder och gruppbilder är de bilder som främst kännetecknar en skolfotografering. Porträttbilder avbildar en enskild person och gruppbilderna avbildar flera personer; kanske ett kompisgäng eller elevrådet. Större ruppbilder är de som tas på skolans klasser. Dessa gruppbilder publiceras sedan i en skolkatalog där skolans samlade klasser finns samlade. Ibland samlas hela skolan för en stor gruppbild som sedan används som framsida på den färdiga skolkatalogen.